Uw specialist in Ahrend bureaustoelen, onderdelen en stofferen.

Snel contact met ons? 020-4704057

Handleiding A230

De Ahrend 230 bureaustoel is ontworpen door Kees de Boer, sinds jaren vaste ontwerper voor Ahrend. De Ahrend 230 is een samenspel van modern design en ergonomie. Dankzij de kwaliteit van de materialen, het tijdloze design en de aantrekkelijke prijs, de Ahrend 230 is uitgegroeid tot één van de best verkochte bureaustoelen wereldwijd en hard op weg het succes van de Ahrend 220 te overtreffen.

Ahrend bureaustoelen, waarschijnlijk de meest gebruikte bureaustoelen in Nederland. En dat heeft een reden... Ahrend bureaustoelen staan bekend om hun duurzaamheid, modern design, innovatieve ontwerp en gebruiksvriendelijke bediening. Daarnaast kiest Ahrend voor ontwerpers en vormgevers met een visie. Het gevolg is een uitgebreide serie bureaustoelen die jarenlang gebruik mogelijk maken. Mede dankzij de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen zijn veel Ahrend bureaustoelen inmiddels aan hun tweede leven bezig. Hebt u een gebruikte Ahrend bureaustoel waar u de handleiding bij kunt gebruiken lees dan onderstaande instructies.

Zithoogte

ahrend-230-zitting-hoogte-min

De correcte zithoogte verschilt per persoon. Om de goede houding te bepalen dienen de knieën een hoek van 90° te vormen, waarbij u de voeten plat op de vloer of een voetenbank zet. Let er daarbij op dat er geen druk op de bovenbenen staat.

Instelling

ahrend-230-icn-zitting-hoogte-min

Om de zithoogte te verlagen zit u op de bureaustoel. Beweeg de achterste bedieningsknop aan de rechterzijde van de zitting omhoog. U gaat nu omlaag. Om de zithoogte te verhogen staat u op uit de stoel terwijl u dezelfde bedieningsknop vasthoudt op de hoogste stand. De gasveer duwt de zitting omhoog tot het gewenst niveau. Laat de knop los wanneer u de ideale zithoogte bereikt hebt.

Zitdiepte

ahrend-230-zitting-diepte-min

De zitdiepte instelling is belangrijk bij het bepalen van een ontspannen werkhouding. Dit is vooral van belang voor de ondersteuning van de bovenbenen. De voorzijde van de zitting dient op ruimte afstand van de knieholte te blijven tijdens het werken. Zorg daarom voor ca. 10 cm bewegingsvrijheid tussen knie en zitting.

Instelling

ahrend-230-icn-zitting-diepte-min

De voorste bedieningsnop aan de rechterzijde van de zitting bepaalt de zitdiepte. Trek de knop omhoog. Nu kunt u de zitdiepte verstellen door de zitting naar voren of achteren te schuiven. Laat de knop los wanneer u de juiste zitdiepte hebt ingesteld.

Rughoogte

ahrend-230-rug-hoogte-min

Bij de juiste rughoogte sluiten zowel de bovenrug als de onderrug en lende goed aan op de rugleuning. De lichte kromming van de rugleuning dient overeen te komen met de licht gebogen vorm van de ruggengraat.

Instelling

ahrend-230-icn-rugleuning-hoogte-min

Om de rughoogte te verstellen staat u bij voorkeur achter de bureaustoel. Daar bevindt zich ook de bedieningsknop. Druk de knop in en beweeg de rugleuning omhoog of omlaag om de juiste hoogte in te stellen.

Rughoek

ahrend-230-zitting-hoek-min

'De beste houding is de volgende' is een bekend gezegde bij ergo-therapeuten. Deze volgende houding kunt u eenvoudig bepalen door de gedurende de dag de zithoek bij te stellen. Kies afhankelijk van het moment (actief of passief) voor de juiste instelling. Iets achterover bij een ontspannen (telefoon)gesprek, en onder een hoek van 90° ten opzichte van de zitting bij bijvoorbeeld computerwerk.

Instelling

ahrend-230-icn-rugleuning-hoek-min

De bedieningsknop links voor onder de zitting bepaalt de rughoek. Trek de knop omhoog en laat deze daarna los om de rugleuning vrij te kunnen bewegen. Om de rugleuning te fixeren in een bepaalde positie drukt u de bedenieningknop naar beneden. Leun tegen de rug totdat u een zachte klik hoort. De rughoek is nu vergrendeld.

Zithoek

ahrend-230-zitting-synchro-min

De zithoek verstelling bewijst vooral zijn nut wanneer er gedurende langere tijd een actieve positie wordt ingenomen. Hierdoor ontstaat druk op de achterzijde van het bovenbeen wat tot klachten kan leiden zoals tintelende benen ten gevolge van een verminderde doorbloeding van de onderbenen. Het is aan te raden voordat deze klachten onstaan de zithoek aan te passen door deze iets naar beneden te kantelen. Hierdoor kantelt tevens het bekken wat een een betere positie van de wervelkolom tot gevolg heeft. Let er op dat de rugleuning in deze positie voldoende steun geeft of pas dit zonodig aan.

Instelling

ahrend-230-icn-zitting-hoek-min

Door de achterste bedieningsknop aan de linkerzijde van de zitting omhoog te bewegen kunt u de zithoek verstellen. Beweeg terwijl u in de stoel zit uw gewicht naar achteren door uw hakken op te trekken. De zitting kantelt nu naar achteren. Om de zittinghoek naar voren bij te stellen verplaatst u uw gewicht meer naar voren door voorover te leunen. Wanneer u de juiste positie hebt ingesteld laat u de bedieningsknop los.

Zitstand blokkering (A230 Synchro)

ahrend-230-zitting-synchro-min

De A230 Synchro is uitgevoerd met een synchro instelling. Daarmee wordt uw lichaam zo goed mogelijk ondersteunt. Hiermee volgt de vorm van de stoel de positie en houding van uw lichaam. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn de synchro werking te blokkeren.

Instelling

ahrend-230-icn-zitstand-synchro-min

Om het synchro mechanisme te blokkeren dient u de knop aan de linkerzijde van de zitting in te drukken. Om de synchro instelling te activeren en de bureaustoel weer vrij te laten bewegen dient u de knop naar u toe te trekken (omhoog) wanneer u op de bureaustoel zit. Na lichte druk op de rugleuning uit te oefenen is het synchro mechanisme actief.

Gewicht Instelling

ahrend-230-gewicht-instelling-min

Niets is zo veranderlijk als een mens. Daarom heeft de A230 synchro de mogelijkheid de veerdruk van de rugleuning en zitting aan te passen aan het lichaamsgewicht. U kunt de veerdruk verstellen met de hendel aan de rechterzijde van de stoel. Deze knop bevindt zich vlak boven de zitting.

Aanpassen

ahrend-230-icn-gewicht-synchro-min

Door de hendel omhoog te bewegen verlaagt u de veerdruk van het synchro systeem. Herhaal deze beweging tot u de gewenste veerdruk hebt bereikt. Wilt u de veerdruk verhogen dan dient u de hendel omlaag te bewegen en deze stap desgewenst te herhalen

Armsteunen

ahrend-230-armsteun-min

Een goed ingestelde armsteun helpt klachten aan schouder(s) en nek te voorkomen. Maak daarom gebruik van de armleggers, ze zijn er voor. Kies voor de juiste instelling een ontspannen houding waarbij uw onderarmen voldoende ondersteunt worden zonder dat de schouders omhoog komen. Denk daarbij ook een de instelling van de armsteun voor breedte en diepte.

Hoger / Lager

ahrend-230-armsteun-hoogte-min

U kunt de hoogte van de armsteun verstellen door de knop aan de zijkant van de armlegger in te drukken. Beweeg nu de armsteun desgewenst omhoog of omlaag. Wanneer u de juiste positie heeft ingesteld laar u de instelknop los.

Breder / Smaller

ahrend-230-armsteun-breedte-min

De bedieningsknop bevind zich aan de onderzijde van de zitting. Draai de hendel naar buiten. Hierna kunt u de armsteun in de breedte verstellen. Hebt u de gewenste positie bereikt? Draai de knop weer in de originele stand. De armsteun is nu weer gefixeerd.

Diepte instelling

ahrend-230-armsteun-voor-achter-min

Druk op de bedieningsknop aan de onderzijde van de armsteun. U kunt de armsteun nu voorwaarts en achterwaarts bewegen. Kies de gewenste stand en laat de knop los.

Draaibare armsteun (4D)

ahrend-230-icn-armlegger-4d-min

De armsteun is aan de positie van uw onderarm aan te passen. De aard van de werkzaamheden bepaalt de juiste instelling. De positie aanpassen is vrij eenvoudig; draai de bovenzijde van de armsteun in de gewenste positie. De trapsgewijze instelling geeft hierbij een zacht klikkend geluid.

XS (5D)

ahrend-230-icn-armlegger-5d-min

Optioneel zijn armsteunen leverbaar die nog smaller ingesteld kunnen worden. Bij deze armsteun is het mogelijk het bovenste deel van de armlegger naar binnen te schuiven.

De wielen

ahrend-230-wielen-voetenkruis-min

Er zijn meer soorten bureaustoelwielen dan u zou verwachten. De keuze voor de juiste wielen wordt o.a. bepaald door de ondergrond. Is dat een harde ondergrond zoals parket, laminaat of een hippe industriële vloer, kies dan voor zachte (geremde) wielen. Hiermee kunt u comfortabel en gemakkelijk met uw bureaustoel van positie veranderen. Bij een zachte ondergrond zoals tapijt volstaan harde wielen.