Uw specialist in Ahrend bureaustoelen, onderdelen en stofferen.

Snel contact met ons? 020-4704057

Handleiding A220

De Ahrend 220 is een bekende verschijning in menig kantoor. Het ontwerp met de kenmerkende “brievenbus” is van de hand van Henk Verkerke.
Mede door de degelijke constructie en comfort verhogende instelmogelijkheden van de rugleuning en armleggers is deze bureaustoel de laatste 10 jaar erg populair geworden. Natuurlijk is ook de scherpe prijsstelling een reden voor het succes van de Ahrend 220. Het milieu wordt ontzien want de gehele bureaustoel is recyclebaar, een bijzondere eigenschap in deze klasse.

Ahrend bureaustoelen, waarschijnlijk de meest gebruikte bureaustoelen in Nederland. En dat heeft een reden... Ahrend bureaustoelen staan bekend om hun duurzaamheid, modern design, innovatieve ontwerp en gebruiksvriendelijke bediening. Daarnaast kiest Ahrend voor ontwerpers en vormgevers met een visie. Het gevolg is een uitgebreide serie bureaustoelen die jarenlang gebruik mogelijk maken. Mede dankzij de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen zijn veel Ahrend bureaustoelen inmiddels aan hun tweede leven bezig. Hebt u een gebruikte Ahrend bureaustoel waar u de handleiding bij kunt gebruiken lees dan onderstaande instructies.

Instellen van de zithoogte

ahrend-220-zitting-hoogte-min

De ideale zithoogte instellen is eenvoudig. U kiest de hoogte waarbij uw bovenbenen en het deel beneden de knie een hoek vormen van 90° ten opzichte van elkaar. Uw voeten dienen daarbij volledig contact te hebben met de ondergrond of een voetsteun.

Aanpassen

a220-icn-zitting-hoogte-min

Door de achterste bedieningsknop aan de rechterzijkant van de stoel omhoog te trekken kun u de stoel hoger of lager instellen. Om de zittinghoogte te wijzigen in een hogere positie staat u naast de bureaustoel. Om de hoogte te verstellen naar een lagere positie dient u tijdens het verstellen op de stoel plaats te nemen.

Instellen van de rughoogte

ahrend-220-rug-hoogte-min

Een goede positie voor de hoogte van de rugleuning bepaalt u door de onderzijde van de rugleuning uw onderrug (lende) te laten ondersteunen. De lichte kromming van de rugleuning dient samen te vallen met de kromming van uw rug.

Instelling

a220-icn-rugleuning-hoogte-min

In tegenstelling tot de zittingverstelling is hier de methode "drukken". De drukknop zit vrij opvallend links onderaan de rugleuning. Om de hoogte in te stellen staat u achter de bureaustoel en drukt de knop in waarna u de gewenste positie kunt kiezen.

Instellen van de zitdiepte

ahrend-220-zitting-diepte-min

De zitdiepte instellen is even belangrijk als de zithoogte. Een correcte zitdiepte zorgt er voor dat uw bovenbenen voldoende ondersteund worden. Hierbij dient de afstand tussen het einde van de zitting en de achterzijde van de knie ca. 10 centimeter te zijn.

Aanpassen

a220-icn-zitting-diepte-min

Door de voorste bedieningsknop aan de rechterzijde van de zitting omhoog te trekken kunt u de zitdiepte instellen. Dit kan in kleine stapjes ingesteld worden, waarbij u de meeste controle hebt wanneer u op de stoel zit en de zitting desgewenst naar voor of achter beweegt terwijl u de bedieningsknop vasthoudt. Laat de knop los wanneer u de gewenste positie hebt gevonden.

Bureaustoel instelling (Synchro)

ahrend-220-zitstand-synchro-min

De Synchro instelling zorgt voor optimale bewegingsvrijheid met de juiste ondersteuning. De bureaustoel volgt uw bewegingen en past de postitie van zitting en rug automatisch aan de veranderde houding aan. Desgewenst is de het Synchro mechanisme te fixeren in een vaste positie.

Fixeren

a220-icn-zitstand-synchro-min

Trek de bedieningshendel in de bovenste positie. Wanneer u nu de knop loslaat is de zitpositie gefixeerd. Om de Synchrooninstelling weer te activeren trekt u de hendel opnieuw omhoog. Nu volgt de stoel uw bewegingen weer.

Instelling lichaamsgewicht (Synchro)

ahrend-220-gewicht-instelling-min

Het Synchro mechanisme functioneert alleen optimaal wanneer de gewichtsinstelling correct is ingesteld. U kunt de veerdruk regelen door de ronde knop onder de zitting naar wens links- danwel rechtsom te draaien.

Aanpassing veerdruk (Synchro)

a220-icn-zitting-gewicht-min

U weegt iets meer dan uw collega die de stoel normaal gebruikt? Om de veerdruk te verhogen draait u de knop kloksgewijs rond. Vanzelfsprekend is deze instelling ook te wijzigen door de knop linksom te draaien. De veerdruk neemt dan af.

Instellen van de armsteun

ahrend-220-armsteun-hoogte-min

De armsteun behoort zoals het woord al zegt steun te geven aan de onderarm. Dit met het doel klachten aan schouders en nek te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat u de armlegger zodanig instelt dat uw onderarm voldoende ondersteund wordt. Kies voor een ontspannen houding waarbij de schouders in een natuurlijke positie staan.

Aanpassen

a220-icn-armsteun-3d-min

U kunt de hoogte van de armsteun aanpassen door de knop onder de armsteun in te drukken. Beweeg de armsteun naar wens omhoog of omlaag terwijl u de verstelknop ingedrukt houdt. Wanneer u de juiste hoogte heeft vastgesteld kunt u de knop loslaten.

Aanpassen van de breedte van de armsteun

ahrend-220-armsteun-breedte-min

Een andere vaste breedte van de armsteunen dan de standaard afstelling kunt u aanpassen door de bevestigingsmoeren aan de onderzijde van de zitting los te draaien. Kies de optimale afstand en draai de bevestigingsmoeren weer vast. U kunt hierbij het best gebruik maken van een dop- of steeksleutel in de maat 14mm.

Instellen van 3D armleggers

a220-icn-armlegger-3d-min

De Ahrend 220 wordt ook geleverd met armleggers die behalve in hoogte ook in de breedte aan te passen door de armsteun naar links of rechts te draaien. Hierbij hoeft u geen verstelknop in te drukken. De stapsgewijs draaibare armlegger kunt handmatig instellen.

Instellen van de rughoek

ahrend-220-rug-hoek-min

Een actieve werkhouding vergt een andere zitpositie dan een meer ontspannen moment. Daarom kunt u de zitpositie beïnvloeden door de rughoek anders in te stellen.

Aanpassen

a220-icn-rug-hoek-min

Aan de linkerzijde van de bureaustoel bevinden zich twee knoppen. Met de voorste knop regelt u de hoek van de rugleuning. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer u op de bureaustoel zit. Trek nu de genoemde knop omhoog en laat deze los. De rug komt nu vanzelf naar voren. Om de rug verder naar achter in te stellen duwt u terwijl u op de stoel blijft zitten de rugleuning zachtjes achterover tot de gewenste positie is bereikt. Daarna trekt u de verstelknop weer omhoog en zal de rugleuning zich fixeren.

Instellen van de zittinghoek

ahrend-220-zitting-hoek-min

Mocht u de standaard instelling van de zitting aan willen passen om bijvoorbeeld de druk op uw bovenbenen iets te verminderen dan kan dat door middel van de achterste knop aan de linkerzijde van de bureaustoel. De zittinghoek kan aangepast worden om een betere houding te realiseren, waarbij bekken en rug in een stabiele en comfortabele positie worden gebracht.

Aanpassen

a220-icn-zitting-hoek-min

Om de hellingshoek van de zitting naar voren bij te stellen dient u de knop omhoog te houden en gelijktijdig iets naar voren te leunen. Hierdoor gaar de voorzijde van de zitting iets naar beneden. Om de achterzijde van de zitting te laten dalen is er een eenvoudig trucje; trek de hakken van uw voet omhoog zodat u op de punt van uw voet steunt, verplaats nu uw balans naar achteren en de zitting kantelt me u mee. Laat na het bereiken van de gewenste positie de knop los.

Bureaustoel wielen

ahrend-220-wielen-voetenkruis-min

Hoewel minder van belang dan bij een auto, ook bureaustoelwielen verdienen aandacht. Voor de Ahrend 220 zijn verschillende soorten bureaustoelwielen leverbaar. Kies voor harde wielen wanneer u de bureaustoel gebruikt op een zachte ondergrond zoals tapijt. Wordt de bureaustoel hoofdzakelijk gebruikt op een harde ondergrond, dan zijn zachte wielen de beste keuze. Hiermee voorkomt u geknars door bijvoorbeeld zand of strepen op de vloer bij het verplaatsen van de stoel.

ARBO werkplek?

a220-icn-wielen-min

Werkt u vanuit een ARBO gerelateerde werkplek op een harde vloer, kies dan voor onbelast geremde wielen. Deze wielen voorkomen dat de bureaustoel een andere plaats kiest wanneer u even snel opstaat en weer wilt gaan zitten, met alle gevolgen van dien. Op een zachte ondergrond volstaan ongeremde wielen.

Bekleding

a220-icn-herstofferen-min

De bekleding van uw bureaustoel kunt u eenvoudig reinigen met lauwwarm water en een schone doek. Gebruik geen chemische middelen, deze verwijderen wellicht de vlek, maar na 2 dagen ook de zitting zelf of de onderliggende schuimvulling. Lukt het niet om de vlek te verwijderen? Overweeg dan de stoel te laten herstofferen.

Zittinghoes Ahrend 220 bureaustoel

Onderhoud

a220-icn-onderhoud-min

IJzeren en kunststof delen kunnen met een licht vochtige doek worden schoongemaakt. Kies bij voorkeur een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Het repareren of vervangen van de gasveer vereist speciale kennis en dito gereedschap. Laat dit over aan de professional. De gasveer niet openen of in een vuurtje gooien, maar waarom zou u...